Choď na obsah Choď na menu
 


PLEMENÁ

My ľudia delíme koníky do skupín podľa toho, ako vyzerajú a akých majú rodičov. Tieto skupiny sa volajú plemená. Ak je koník čistokrvný, znamená to, že všetci jeho predkovia patrili k rovnakému plemenu a koník má znaky tohoto plemena. Rozličné plemená môžu na prvý pohľad vyzerať dosť podobne, ak však vieme, čo si treba všímať, ľahko ich rozlíšime.

DELENIE PODĽA KRVI

Kone a poníky možno rozdeliť do troch skupín.

V 1. sú plnokrvníky. Tie sú ľahšie a pochádzajú zo severnej Afriky a Stredného východu.

2. skupinu tvoria chladnokrvníky, ktoré sú ťažšie a pochádzajú zo severnej Európy.

Posledná skupina, teplokrvníky, je zmesou prvých dvoch skupín.

 

Miniaplikace

NIEKTORÉ PLEMENÁ

Anglický Plnokrvník-(Plnokrvník, Anglicko, 160-162cm)

(Najrýchlejšie plemeno koňa domáceho, ktoré s džokejom na chrbte dokáže dosiahnuť rýchlosť 60km/h) Výborný dostihový kôň vyšľahtený z arabských predkov. Anglický plnokrvník je pohybovo veľmi zdatný. Neobyčajná odvaha a vytrvalosť z neho robí kráľa pretekov. Niektoré koníky sú vznetlivé a ťažko ovládateľné. Anglického plnokrvníka spoznáte podľa dlhých nôh, pevného zadku a hlbokého hrudníka, ktoré sú pre dostihového koňa neoceniteľné.

Lipický kôň-(Teplokrvník, Slovinsko, 151-162cm)

Využíva sa v Španielskej jezdeckej škole vo Viedni. Lipického koňa možno použiť v rôznych predstaveniach a prehlidkach, ale aj ako koníka do záprahu. Dožíva sa veľmi vysokého veku. Na predstaveniach často uvidíte aj 20 ročné lipicany. Rozoznáte ho podľa hlavy podobnej arabským koňom, krátkeho mohutného krku a krátkych pevných nôh.

Suffolský kôň-(Chladnokrvník, Anglicko, 160-163cm)

Silný ťažný kôň so zavalitým telom. Dožíva sa vysokého veku. Toto najstaršie a najčistejšie plemeno zo všetkých anglických ťažných koní spoznáte veľmi ľahko: je to ryšiak a má valcovité telo. 

Appaloosa-(Chladnokrvník, USA, 142-152cm)

Toto vzácne, jedinečné plemeno vyšľachtili Indiáni severoamerického kmeňa Nez Percé (Prepichnuté nosy). Je to veľmi praktický koník. Má silné nohy a kopytá, pevné telo a riedku hrivu a chvost. Jeho zvláštnosťou sú oči s viditeľným očným bielkom-bielou plochov okolo dúhovky.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Re: kone

Adminky,9. 12. 2012 13:34

To je super, lebo aj my ho chceme :D